
A fogágybetegég, illetve az ezzel járó foglazulás vese- és mellékvese gyengeséget jelez. A vesegyengeséggel járó egyéb tünetek: hajhullás, fülcsöngés, gyenge lábak, térd- illetve hátfájás.
Ami segíti a vesét
- Mikroalgák (spirulina, klorella stb.), gabonafű. Minden B12 vitaminban gazdag élelmiszer.
 - Nem vegetáriusoknál: hal.
 - Salamon pecsétje, mandula. Tej, ghí (tisztított vaj).
 - Csalán. Párolva vagy teában.
 - Méhpempő, virágpor.
 - Köles, búza, bab, fekete szezámmag, fekete szójabab, gesztenye, faeper, málna, eper, dió.
 - Minden vesét erősítő lelki gyakorlat. A fekete és a sötét színű ruha és étel táplálja a vesét, védi a vese energiáit.
 
Amit kerülni kell
- Stressz, félelem, túlhajszoltság.
 - Túlzott fehérjebevitel, illetve édességek mértéktelen fogyasztása.
 - Káros anyagok: alkohol, dohány, drog, kávé, fehér cukor.
 - Nehézfémek: higany, ólom, alumínium (edényekből).
 - Gócok a metszőfogaknál (pl. elhalt fogak, hiányos gyökérkezelés, gyulladások).
 
Kalciumtartalmú élelmiszerek
- Legnagyobb mennyiségben a tengeri növények és algák (hidzsiki, vakame, tengeri hínár, kombu, agar-agar) és a szárított búza- és árpafű tartalmazza.
 - Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot: a mandula, amarantmag, mogyoró, petrezselyem, csalán, csicseriborsó, fekete bab, pisztácia, kel, spirulina, szezámmag, mák. Joghurt, tej.
 - Egyéb kalciumforrások: tofu, diófélék, túró, tojás, barna rizs, teljes kiőrlésű búzaliszt, rozsliszt.
 
Jó tudni!
- A kalcium anyagcseréjét megkönnyítik az A, D, C vitaminok, illetve a foszfor és a magnézium. A bevitt kalcium mennyisége duplája legyen a foszfornak és a magnéziumnak.
 
Foszfort tartalmaz: a szezámmag, gabonacsírák, eper, lencse, burgonya, fűszerpaprika, köles, élesztő, olajos magvak, hüvelyesek, a teljes kiőrlésű lisztek, sajtok, kecsketej.
Magnéziumforrások: mandula, szója, biogabonák, csírák, biozöldségek és főzelékfélék, szójakészítmények, barnarizs, kukoricaliszt, zabpehely, mák, dió, mogyoró, hüvelyesek, vöröshagyma.
- Kalciumblokkolók: kávé, üdítők, vízhajtók. Mértéktelen fehérje, illetve húsfogyasztás. Finomított cukor, bármilyen tömény édesítőszer vagy édes ízű étel. Mértéktelen sófogyasztás. Minden izgatószer. Túl kevés vagy túl sok testmozgás. A paradicsomfélék, burgonya, padlizsán, zöldpaprika gátolják a Ca felszívódását. Az oxálsavas ételek úgyszintén megkötik a kalciumot (rebarbara, tőzegáfonya, szilva, spenót, mangold).
 - Javítja a kalciumfelszívódást: Napozás. Napi fél óra napozás biztosítja azt a D vitaminmennyiséget, ami a Ca felszívódásához szükséges. Rendszeres és mértékletes mozgás, séta.
 - Főzés előtt áztassuk be a gabonaféléket és a hüvelyeseket. Ezáltal semlegesítődnek azok az anyagok, amelyek megkötik az ételekben levő kalciumot, cinket, magnéziumot és a többi ásványi anyagot.
 - A savanyú tejtermékek könnyebben emészthetőek (joghurt, kefir, túró, író). A legjobb tej a kecsketej. A lefölözött tejből hiányoznak a kalciumfelszívódáshoz nélkülözhetetlen zsírok és enzimek.